1. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ZWEVEND SLAPEN?
2. WIE VOND HET WATERBED UIT?
3. WELKE VERSCHILLENDE TYPES VAN WATERBEDDEN ZIJN ER?
4. ZIJN ER VERSCHILLENDE TYPES WATERMATRASSEN?
5. IN WELKE MATEN BESTAAN WATERBEDDEN?
6. WELKE BEDOMRANDINGEN KUNNEN GEBRUIKT WORDEN?
7. IS EEN WATERBED GOED VOOR MIJN RUG?
8. ZIJN ER MEDISCHE VOORDELEN AAN EEN WATERBED?
9. ZAL IK MIJN PARTNER WAKKER MAKEN WANNEER IK IN BED STAP?
10. WORD IK ZEEZIEK?
11. HOE LANG GAAT EEN WATERBED MEE?
12. ZAL EEN WATERBED MIJN SEKSLEVEN VERBETEREN OF VERSLECHTEREN?
13. MAKEN WATERBEDDEN GELUID?
14. IS HET IN- EN UITSTAPPEN GEMAKKELIJK BIJ EEN WATERBED?
15. KAN MEN COMFORTABEL ZITTEN IN EEN WATERBED?
16. WAT IS HET GEWICHT VAN EEN WATERBED?
17. ZAL MIJN WATERBED DOOR DE VLOER ZAKKEN?
18. KAN MIJN WATERBED LEKKEN?
19. ZAL MIJN WATERBED DOORZAKKEN ALS MEN ER OP SPRINGT?
20. KAN MIJN WATERBED DOORPRIKT WORDEN?
21. KAN IK EEN EVENTUEEL LEKJE ZELF REPAREREN?
22. KAN EEN WATERBED INGEBOUWD WORDEN IN EEN BESTAAND BEDFRAME?
23. HOE WORDT MIJN WATERBED GEÏNSTALLEERD?
24. BEVATTEN DE KUNSTSTOFFEN VAN EEN WATERBED SCHADELIJKE STOFFEN?
25. WAT VOOR WATER WORDT ER GEBRUIKT IN EEN WATERBED?
26. HOE VAAK MOET IK HET WATER VERVERSEN?
27. IS EEN WATERBED GEMAKKELIJK TE VERHUIZEN?
28. ZWEET IK MEER OP EEN WATERBED?
29. WORDEN WATERBEDDEN VERWARMD?
30. HOEVEEL KOST DE VERWARMING VAN EEN WATERBED?
31. MAG IK ‘S ZOMERS DE VERWARMING UITSCHAKELEN?
32. EN WAT BIJ EEN ELEKTRICITEITSPANNE?
33. ZIJN WATERBEDDEN GESCHIKT VOOR KINDEREN?
34. WAT IS IN DE PRIJS VAN EEN WATERBED INBEGREPEN?
35. HEEFT EEN WATERBED NADELEN?
36. MOET IK EEN SPECIALE VERZEKERING AFSLUITEN?
37. KAN IK EEN WATERBED UITPROBEREN?
38. SLAAPT U OP EEN WATERBED?
1. WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ZWEVEND SLAPEN?

De 5 expliciete voordelen die het slapen op water biedt zijn:

  • een volledige lichaamsondersteuning
  • een aangenaam comfort zonder drukpunten
  • een ontspannende warmte
  • een hygiënisch slaapoppervlak
  • een lange levensduur

Al deze punten worden in verschillende van de volgende vragen besproken.

2. WIE VOND HET WATERBED UIT?

De oudste rapportering van het gebruik van waterbedden, dateert van meer dan 3000 jaar geleden. In die tijd sliepen de Perzen op in de zon opgewarmde waterzakken van geitenleer. De eerste verdere ontwikkeling gebeurde in 1851, toen de Britse arts Dr. William Hooper de voordelen van het drukloze waterbedoppervlak erkende en ze inzette bij de behandeling van bepaalde medische problemen. Hij ontwierp en patenteerde een eenvoudige watermatras uit rubber. Laat in de jaren zestig verfijnde de Amerikaan Charles Hall dit concept en schiep door het gebruik van moderne materialen en productietechnieken de PVC watermatras zoals we ze nu kennen.

Charles Hall, Dr. Cooper en al hun voorgangers gebruikten allen water, de meest natuurlijke stof, als ondersteuning voor ons lichaam. Het water werkt als een anti-zwaartekracht apparaat. In die toestand van verminderde druk en schijnbare gewichtloosheid kan ons lichaam zich dieper ontspannen. Zo kunnen we door een diepere slaap de verjongende werking van onze nachtrust versterken. Dat is in een notendop waar het bij zwevend slapen op een waterbed om gaat.

3. WELKE VERSCHILLENDE TYPES VAN WATERBEDDEN ZIJN ER?

In essentie zijn er 3 types van waterbedden: hard-side-, soft-side- en boxspring-waterbedden.

Het hard-side waterbed is de originele vorm. Bij dit intussen verouderde ontwerp rust de watermatras direct in een sterke houten omranding, die zijdelingse steun levert. Het geheel rust op een bodemplaat, die ondersteund wordt door een sokkel en gewichtsverdelers. Tussen de matras en de omranding bevindt zich een veiligheidsvoering, die het water bij een eventueel lek opvangt.
Wij produceren geen hard-side bedden, maar u kan bij ons wel terecht voor een nieuwe hard-side watermatras, veiligheidsvoering of cover/tijk.

De moderne variant van het waterbed wordt soft-side genoemd. Bij dit type waterbed wordt de watermatras zijdelings door een schuimomranding gesteund. Bij onze waterbedden is deze schuimrand ook nog eens verdeeld in een onderste, vaste rand en een bovenste meebewegende schuimrail waardoor de cover/tijk nog beter met het lichaam kan meebewegen. De steun van deze schuimrand zorgt ervoor dat een soft-side waterbed op zichzelf kan staan of kan ingebouwd worden.

Onze nieuwste realisatie is het boxspring-waterbed. Dit type waterbed combineert de voordelen van een soft-side waterbed met die van een boxspring. De watermatras ligt hierbij op een verende bodem voor nog meer comfort. Wij produceren onze boxspring-waterbedden onder het merk Fenix Bed System.

5. IN WELKE MATEN BESTAAN WATERBEDDEN?

Onze producten zijn verkrijgbaar in een uitgebreide reeks standaardmaten. Door het feit dat we alles zelf produceren vormt ook maatwerk geen enkel probleem.

6. WELKE BEDOMRANDINGEN KUNNEN GEBRUIKT WORDEN?

De meeste van onze soft-side waterbedden worden vrijstaand opgesteld. Ze kunnen echter ook zonder problemen in een bestaand ledikant geplaatst worden. U geeft ons de juiste binnenafmetingen van het ledikant op en wij produceren een waterbed met perfect passende maten.

7. IS EEN WATERBED GOED VOOR MIJN RUG?

Een waterbed ondersteunt uw rug op de best mogelijke manier. Wanneer u op een watermatras ligt verplaatst het water zich zodat het precies uw lichaamsvorm aanneemt. Het bed zakt niet door maar past zich precies en ogenblikkelijk aan uw lichaam aan, welk gewicht u ook heeft. Deze eigenschappen, gecombineerd met de sterk verlaagde druk op het oppervlak en de weldoende warmte zorgen voor een ideale ondersteuning van uw rug.

8. ZIJN ER MEDISCHE VOORDELEN AAN EEN WATERBED?

Er zijn er zelfs meerdere. Het waterbed werd, voordat het een commercieel succes op de consumentenmarkt werd, immers reeds in de medische wereld gebruikt. Men ontdekte dat de toestand van schijnbare gewichtsloosheid in belangrijke mate hielp bij het voorkomen en genezen van doorligwonden en bij de behandeling van zware brandwonden.
De zachte, gelijkmatige ondersteuning en de warmte van een waterbed is ook voordelig voor artritis- en reumalijders en tegen bepaalde rugklachten.
Verder worden waterbedden uitgebreid ingezet bij de verzorging van premature baby’s en zijn ze een grote hulp voor zwangere vrouwen.
Omdat zich in de gesloten watermatras geen stof of bacteriën kunnen nestelen en omdat een watermatras eenvoudig gereinigd kan worden, vindt ze ook haar toepassing bij de behandeling van allergieën en astma.
Tenslotte werd bewezen dat men op een waterbed sneller inslaapt en een diepere slaap bereikt. Een goede ononderbroken nachtrust wordt algemeen als een van de beste medicijnen beschouwd. De ondersteuning, het comfort en de warmte dragen alle bij tot een betere gezondheid en een meer ontspannen houding.

9. ZAL IK MIJN PARTNER WAKKER MAKEN WANNEER IK IN BED STAP?

Dat is zeer onwaarschijnlijk, tenzij u letterlijk in bed duikt. Maar dan zou u ook op een traditionele matras uw partner wakker maken. Hoe sterker uw waterbed gestabiliseerd is, hoe minder het uw bewegingen verder leidt. In een goed gestabiliseerd waterbed zullen uw bewegingen slechts een lichte en korte deining veroorzaken, die in het algemeen niet als storend wordt ervaren.

10. WORD IK ZEEZIEK?

Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die dit probleem ondervond. Een waterbed beweegt immers alleen als u beweegt en deze beweging wordt ogenblikkelijk gedempt door de stabilisatie. Houd ook rekening met het feit dat u, door de verminderde druk, veel minder draait en woelt op een waterbed.

11. HOE LANG GAAT EEN WATERBED MEE?

Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die dit probleem ondervond. Een waterbed beweegt immers alleen als u beweegt en deze beweging wordt ogenblikkelijk gedempt door de stabilisatie. Houd ook rekening met het feit dat u, door de verminderde druk, veel minder draait en woelt op een waterbed.

12. ZAL EEN WATERBED MIJN SEKSLEVEN VERBETEREN OF VERSLECHTEREN?

Eigenlijk is er geen enkel verschil, tenzij het feit dat het comfortabele en ondersteunende oppervlak bijdraagt tot uw gevoel van welbehagen.

13. MAKEN WATERBEDDEN GELUID?

Neen. Zodra bij de installatie de lucht uit de watermatras verwijderd is, maakt een waterbed geen geluid meer. Door de zeer stabiele opbouw van een waterbed, dat door het watervolume stevig op zijn plaats gehouden wordt, is men ook van het vervelende piepen van de bedconstructie verlost.

14. IS HET IN- EN UITSTAPPEN GEMAKKELIJK BIJ EEN WATERBED?

Bij een soft-side waterbed is dit geen enkel probleem.
Waterbedden met een hoge stabilisatie en extra bekkenondersteuning vergemakkelijken het uitstappen over het algemeen nog een beetje.

15. KAN MEN COMFORTABEL ZITTEN IN EEN WATERBED?

Ja, zeer comfortabel zelfs. Uw benen worden door hun kleiner gewicht automatisch een beetje opgeheven. Het waterbed past zich ook in zithouding volledig aan uw lichaam aan. Hierbij behoudt men toch één doorlopend matrasoppervlak, ook als één van de partners zit en de andere ligt.

16. WAT IS HET GEWICHT VAN EEN WATERBED?

Dit hangt natuurlijk sterk af van de maat. Onze watermatrassen zijn standaard 21 cm hoog wat een theoretisch gewicht van 210 kg/m² geeft. Door de schuimranden is dit in de praktijk minder. Voor een standaard waterbed van 180x210cm moet u rekenen op een goede 600 kg.

17. ZAL MIJN WATERBED DOOR DE VLOER ZAKKEN?

Wij kennen geen enkel geval waarbij een waterbed door een vloer gezakt is, of deze door zijn gewicht beschadigd heeft. Het gewicht van een waterbed vormt ook geen enkel probleem. Het is immers zeer gelijkmatig verdeeld, zodat het een gespreide belasting uitoefent.
Moderne bouwnormen gaan uit van een minimum belasting van 150 kg/m² voor de gehele kamer. In de praktijk is dit nog meer.
Een gevuld waterbed weegt meestal minder per vierkante meter dan een zware boekenkast of een goed gevulde koelkast.
Bij gebouwen met volledig houten vloeren mag er in principe ook geen probleem zijn, zij moeten immers ook aan de bouwnormen voldoen, maar bij twijfel raadpleegt u best uw architect.

18. KAN MIJN WATERBED LEKKEN?

De kans daarop is zeer klein. Onze 4D-comfort vinyl en onze productiemethodes garanderen immers stevige lasnaden en verstevigde hoeken. Al onze waterbedden zijn voorzien van een veiligheidshoes (liner), die er bij een eventueel lek voor zorgt dat er geen water uit uw bed kan lopen.

19. ZAL MIJN WATERBED DOORZAKKEN ALS MEN ER OP SPRINGT?

Neen, in tegenstelling tot conventionele matrassen verslijt een watermatras niet door constante of extra belasting. Het ondersteunende element in een waterbed is immers het water zelf en dat behoudt zijn eigenschappen eeuwig. Uw waterbed verdraagt daarom niet alleen zeer hoge belastingen, het behoudt ook gedurende zijn ganse leven 100% van zijn comfort en veerkracht.

20. KAN MIJN WATERBED DOORPRIKT WORDEN?

Ja, maar het is zeer onwaarschijnlijk. Scherpe voorwerpen die per ongeluk in uw bed verzeild raken, moeten immers eerst door de dikke cover steken voordat ze uw watermatras kunnen doorprikken. Bij normaal gebruik van uw waterbed komt dit vrijwel nooit voor.

21. KAN IK EEN EVENTUEEL LEKJE ZELF REPAREREN?

Het repareren van een lekje in een watermatras is zeer eenvoudig. Omdat een doorprikking van een watermatras normaal aan de bovenzijde gebeurt zal er heel weinig water uitlopen en kan men ze repareren zonder de matras te moeten ledigen. Hiervoor wordt een reparatiesetje gebruikt dat altijd wordt meegeleverd. Eens dat men een reparatieklevertje heeft aangebracht is de watermatras weer zo goed als nieuw. Een goed gerepareerd lek beïnvloedt de levensduur van uw watermatras niet.

22. KAN EEN WATERBED INGEBOUWD WORDEN IN EEN BESTAAND BEDFRAME?

Onze waterbedden kunnen in principe in elk bestaand bedframe ingebouwd worden. Het waterbed wordt in zijn geheel, met zijn eigen ondersteuning, binnen in het bedframe geplaatst.
U geeft ons de juiste binnenafmetingen en de hoogte van de zijsponden op en wij produceren een waterbed met perfect passende maten. Wij passen de hoogte van de sokkel aan zodat de bovenste schuimrand net onder de rand van de zijsponde valt. Zo kan u het bed ook gemakkelijk opmaken.

23. HOE WORDT MIJN WATERBED GEÏNSTALLEERD?

Een waterbed wordt best door een vakman geplaatst. Op die manier bent u zeker dat het juist geplaatst is en dat het watervolume perfect aan u is aangepast. Het plaatsen van een waterbed neemt meestal 1,5 tot 2 uur in beslag, waarvan de meeste tijd gaat naar het vullen van de matras met water. De duur van de opbouw zal dus afhangen van het waterdebiet waarover u in uw woning kan beschikken.

24. BEVATTEN DE KUNSTSTOFFEN VAN EEN WATERBED SCHADELIJKE STOFFEN?

Eens te meer is het belangrijk te kiezen voor een Europees merkproduct. Wij eisen van de producent dat er geen schadelijke stoffen gebruikt worden. Matrassen waarvan het PVC ook in Europa geproduceerd wordt bieden de beste garantie op kwaliteit. Hetzelfde geldt voor alle andere gebruikte materialen.

25. WAT VOOR WATER WORDT ER GEBRUIKT IN EEN WATERBED?

Gewoon leidingwater. Wij adviseren water te gebruiken dat vóór een eventuele ontharder afgetapt wordt.

26. HOE VAAK MOET IK HET WATER VERVERSEN?

Het water in een watermatras moet enkel vervangen worden wanneer u verhuist. Tegen de vorming van algen en bacteriën in uw watermatras wordt er regelmatig een conditioner toegevoegd.

27. IS EEN WATERBED GEMAKKELIJK TE VERHUIZEN?

Onze 4-delige waterbedden kunnen gedemonteerd worden tot handige delen die in een normale personenauto passen. Bij het ledigen en hervullen van de watermatras is het belangrijk de aanwijzingen te volgen. Het ledigen van een watermatras vergt een krachtige pomp. Laat de verhuis daarom ook best aan een vakman over.
De meeste waterbedhandelaars bieden een verhuisservice aan.

28. ZWEET IK MEER OP EEN WATERBED?

Neen. Het verwarmingselement van een waterbed stelt u in staat de temperatuur precies zo in te stellen als u het graag wil.
De meeste waterbedgebruikers prefereren een temperatuur tussen de 27°C en de 30°C. Doordat in een waterbed de warmte van onder komt, zal er zich ook geen condensatievocht in de kern van de matras vormen, zoals bij een traditionele matras. Een kwartiertje luchten volstaat om het geabsorbeerde vocht uit de cover te laten verdampen.

29. WORDEN WATERBEDDEN VERWARMD?

Een waterbed wordt steeds verwarmd door een speciaal daarvoor ontworpen verwarmingselement. Normaal wordt de watertemperatuur ingesteld op uw huidtemperatuur, die rond de 28°C ligt. Onze verwarmingselementen laten een precieze instelling van de temperatuur toe, zodat u die steeds naar uw wensen kan aanpassen. De aangename warmte is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van het waterbed.

30. HOEVEEL KOST DE VERWARMING VAN EEN WATERBED?

Een soft-side waterbed is door zijn schuimranden, zijn cover en zijn gesloten sokkel een goed geïsoleerd systeem. Het elektriciteitsverbruik ligt gemiddeld dan ook slechts rond de 1 KWh per dag. De juiste hoeveelheid wordt bepaald door de maat van het bed, de temperatuur van de slaapkamer, de isolatiewaarde van uw dekbed etc.

31. MAG IK ‘S ZOMERS DE VERWARMING UITSCHAKELEN?

Neen. Zelfs de kamertemperatuur in de zomer is meestal niet voldoende voor het water in uw waterbed. Uw waterbedverwarming zal ‘s zomers echter slechts zeer sporadisch actief zijn en dus ook veel minder verbruiken. Door uw temperatuur enkele graden lager in te stellen, is een waterbed tijdens warme nachten trouwens aangenaam koel. Een watertemperatuur van 25°C is echter het minimum.

32. EN WAT BIJ EEN ELEKTRICITEITSPANNE?

Door zijn natuurlijke isolatie en de hoge soortelijke warmte van het water koelt een waterbed slechts zeer langzaam af. Een stroomonderbreking van een enkele uren vormt daarom geen enkel probleem.

33. ZIJN WATERBEDDEN GESCHIKT VOOR KINDEREN?

Speciaal tijdens de groei-jaren is een goede ondersteuning van de rug zeer belangrijk. In deze periode neemt het lichaam immers de vorm aan die later slechts met veel moeite te corrigeren is. Daarom is een waterbed het ideale slaapsysteem voor de opgroeiende jeugd. Bij kleine kinderen werd bewezen dat ze sneller inslapen, langer ononderbroken doorslapen en over het algemeen rustiger zijn wanneer ze op een waterbed slapen.

34. WAT IS IN DE PRIJS VAN EEN WATERBED INBEGREPEN?

Sommige handelaars geven hun prijzen aan met de plaatsing inbegrepen, bij anderen is dit niet het geval. U bespreekt best met uw handelaar wat de opgemaakte prijs allemaal inhoudt, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.
Alles inbegrepen is een waterbed niet duurder dan een goed traditioneel slaapsysteem. Een waterbed is immers bed, matrasondersteuning en matras tegelijk.

35. HEEFT EEN WATERBED NADELEN?

Het enige nadeel van een waterbed is dat u het niet zo eenvoudig kan verplaatsen als een traditioneel bed en dat u enkele uren meer moet tellen om het te verhuizen.
Sommigen vinden het onderhoud van een waterbed een nadeel, maar u krijgt er dan ook een 100% hygiënisch slaapsysteem voor! De paar uren per jaar die dit vergt maken dit ruimschoots goed.

36. MOET IK EEN SPECIALE VERZEKERING AFSLUITEN?

De meeste verzekeringen voorzien het waterbed in dezelfde categorie als elektrische apparaten die gebruik maken van water, zoals wasmachines en vaatwassers. Een extra verzekering is dan ook niet nodig. Voor specifieke vragen hierover contacteert u best uw verzekeringsmaatschappij.

37. KAN IK EEN WATERBED UITPROBEREN?

Sommige handelaars bieden een periode van proefslapen aan. De precieze regeling en eventuele kosten van dit aanbod verschillen sterk naargelang de regio, het merk en de individuele handelaar.

38. SLAAPT U OP EEN WATERBED?

Dit is een vraag die men wel meer hoort. Statistieken wijzen uit dat tevreden waterbed slapers al snel 5 tot 6 mensen in hun vriendenkring overtuigen van de voordelen van hun slaapsysteem. Opvallend is ook dat veel waterbedhandelaars reeds vroeger op een waterbed sliepen en uit overtuiging van de voordelen van het slaapsysteem hun geld investeerden in een eigen zaak.

Menu